Nuff Ads

Monday 13 June 2011

PUTRI AYU

haloo haloo...

dh bape ari Suka-Suka Makan x update u all dengan resepi baru kan..
so ari nie cik minah update la dengan satu lagi menu yg cik minah pernh wat..
Kuih Putri Ayu... dengar pun rase mcm ayu je...blum makan lg.hehehehehe :)

before that meh le cik minah share dulu upe kuih yg cik minah wat nie

1..2..3... jeng jeng!


haa pe mcm teliur x?
best kn...sronok nie klau wat minum petang ke, bagi bakal mak mertua ke..ayu je...

kome mesti mcm xcye cik minah wat kuih nie kan?? tp PERCAYALAH mmg cik minah yg wat..buktinye jari jemari yg pendek2 tu adalah jari ku...hehehehe

nie prove nye..

dh mcm angkat sumpah la plak...

hehehe so lets go to the resepi and cm ner nk wat kuih ayu nie...

bahan-bahan:
4 biji telur
1 1/2 cawan gula pasir
2 cawan santan kelapa
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu ovelate
kelapa parut (klau bleh nk putih je and kalape mude ye kwn2)
tepung ubi
pewarna hijau(star brand lebih cantik colornye)

cara-caranye:
pukul telur dgn gula sampai kembang,( tips: pukul telur dan adunan ini dengan satu arah sahaja..utk dapat kan hasil kuih yg gebu)
kemudian masukkan overlatte dan pukul lagi adunan tu..kasi overlate tu rati and sebati
next step is masukkan santan dan tepung gandum sikit demi sedikit...jgn la plak ganas sgt g tuang sume skali dlm satu mse(xsopan...)(so skarang

lepas pade tu amik kelape parut and gaulkan dengan sikit garam and sikit tepung ubi
(tepung ubi tu bertujuan utk xbg kelape tu berderai..)

kemudian
panaskan stimmer...sbb kuih nie di msk denagn kite menyetimkan die..

sementare tunggu stimmer ready.. sapukan minyak pada ucuan si kuih putri ayu tu..(mane nk dpt acuan die? kat pasaraye ade jual,kat kedai jual brg plastik atau supplier barang bakery)
lepas sapu minyak, amik sedikit kelape yg dh gaul dgn garam ang tepung ubi..tekan kan dalam acuan, kuantiti 1/4 daripada acuan putri ayu tu.
lepas semua acuan dah ade kelape, tuang kan adunan tepung ke dlam acuan dan kukus sehingga masak..
(it takes lebih kurang 15min utk masak)

lepas 15 min angkat la, sejukkan and makan... hehehehe

so selamat mencube...
Tq! Tq!


No comments:

Post a Comment