Nuff Ads

Tuesday 21 June 2011

Begedil

hey...
dh lme je rase x update resepi baru kat Suka-Suka Makan, bkn we all dh xde interest tp sbb xsempat..BZ!!

So utk membyr utang seminggu lebih xupdate new resepi ari nie, Cik Minah nk share ngan u all kat Suka-Suka Makan satu bende yang sgt simple+senang+low cost nk membuatnye+yg pling penting sodap..

Begedil Daging..

aduii terliur la plak menengok nye..hehehehehe (sbb skrg tgh lapar :p )

nie mlm td cik minah wat,

so lets start with bahan2:

1- ubi kentang yang di buang kulit dan di potong nipis-nipis and kecik2 ye
2- daging rebus yg di cincang
3-daun sadri(sup) dan daun bawang
4-bawang goreng
5- putih telur
6-garam
7-minyak masak utk menggoreng
8-bahan perasa(ikut suke kamu org le nk letak or x, its optional)

care-care nk buat:

1- panas kuali utk menggoreng kentang yg dh dipotong kecil2 tu
** ade stgh org tanye, klau xnk goreng kentang tu bleh or x?sobab nk jge kesihatan.. jwapan sye adalah boleh...dgn care merebus kentang tu, tp nnt tekstur kentang xsme dengan yg di goreng..(just to share..semua minyak masak yg baru tidak mempunyai kolestrol,minyak yg ade kolestrol adalah minyak yg digune berulang kali(recycle)..so jgn takut nk mkn minyak,klau takut jugak kolestrol gune lah minyak baru.

2- lepas dh goreng kentang sehinggah kentang empuk dan warna dh tukar sikit kuning, angkat kentang dan toskan minyak sekejap

3- kemudian terus lenyek-lenyek kan kentang tu sampai la hancur

4-next, masukkan daun bawang+daun sadri(sup)+bawang goreng+daging+garam+serbuk perasa(klau mau)
gaulkan sume skali...gaul rate-rate

5- bulat/ bentukkan kentang td

6- pukul putih telur

7-panas kn minyak utk menggoreng begedil( kuantiti agak2 la jgn byk sgt)

8- bile minyak dh panas, culup begedil dalam putih telur dan goreng kan(goreng sehingga warna keemasan)

9- angkat dr api...and ready to eat..


haaa sonang kan??
so ape lg try la...nnt bleh la buat tk bakal mak mertua/mak mertua (heheheheh)

Tq! Tq!

No comments:

Post a Comment